Geschiedenis scouting Ooievaarsgroep

 

Ontstaan

De Ooievaarsgroep is opgericht op 14 september 1958 en startte met een groep bestaande uit 12 padvindsters en 2 leidsters, de dames M. Euser-van Loenen en Brinkman-Heijboer. In november 1958 werd de eerste groep padvindsters geinstalleerd.
De naam “Ooievaars” is gekozen, omdat Heerjansdam in een weidegebied lag en de ooievaar de grootste weidevogel was. In september 1958 waren de opkomsten in een onbewoonbaar verklaarde woning aan de Dorpsstraat.

 

Het begin

Het clubhuis kreeg de naam “de Hoef”. In 1961 verhuisde de groep naar een nieuw clubhuis, dat neergezet was in het “Gors”. De kabouters zijn gestart in mei 1960. De eerste leidsters waren de dames vd Brink-van Liere en Plomp-Monshouwer. De groep bestond toen uit 16 kabouters, die geïnstalleerd werden in september 1960. Ook het onderkomen in het Gors bleef niet lang bestaan en na zo’n 2 jaar werd weer een onderkomen gevonden in een onbewoonbaar verklaarde woning in de Dorpsstraat. De groep is inmiddels gegroeid tot een 20 padvindsters. De kabouters hebben hun intrek genomen op een zolder die beschikbaar werd gesteld voor hun.

 

3 jaar later

Na 3 jaar werd een nieuw onderkomen gevonden in een keet aan de Groene Dreef, genaamd “’t Boetje”. Ook hier werd er zo’n 3 jaar de opkomsten gehouden en eindelijk werd aan de Ganzekant het eerste eigen clubhuis neergezet. Dit clubhuis werd op 14 september 1968 geopend door burgemeester J. Ordelman. Dit clubhuis kreeg de naam “’t Ooievaarsnest” Na 20 jaar was het Ooievaarsnest toe aan een vernieuwing en dat resulteerde in het onderkomen.

 

30 jarig jubileum

Op 14 september 1988 bestond de Ooievaarsgroep 30 jaar en het nieuwe clubhuis werd op 17 september 1988 feestelijk geopend door burgemeester Trap. Begin jaren negentig zijn de eerste jongens bij de Ooievaarsgroep gekomen en werd gestart met de speltakken Bevers en Esta’s. Dat betekende dat de speltak Kabouters op hield te bestaan. De oudste scouts gingen door naar de Explorers, dat naast de Bevers en Esta’s een nieuwe speltak vormde bij de Ooievaarsgroep.

 

50 jarig jubileum

In 2008 vierde Scouting al weer haar 50 jarig jubileum. Dit speciale moment werd gevierd door een ouder-kindweekend in Teteringen met als thema ‘cowboys en indianen’. Een weekend lang deden de leden en hun ouders gezamenlijk mee aan allerlei activiteiten, zoals spelletjes, een dropping en natuurlijk kampvuur maken. Ook tegenwoordig komt dit jubileum nog regelmatig voorbij in de verhalen van leden, ouders en leiding.